Firman Allah yang mafhumnya :

"dan DIA yang mempersatukan hati mereka (orang-orang yang beriman). Walaupun kamu menginfakkan semua (kekayaan) yang berada dibumi, nescaya tidak dapat mempersatukan hati mereka, tetapi Allah telah mempersatukan hati mereka. Sungguh, DIA Maha Perkasa, Maha Bijaksana.." (Al-Anfal:63)

Saturday, November 13, 2010

Laskar Pelangi

Alhamdulillah masih diberi kesempatan untuk bernafas lagi. Moga-moga setiap langkah yang dilakukan adalah keranaNya.. InsyaAllah.

Laskar Pelangi..

Sebelum ni ada seorang sahabat menyarankan untuk saya menonton cerita ini. Saya tertarik dengan jalan cerita dan mesej yang ingin disampaikan. Sebenarnya dah beberapa kali saya tengok cerita ini.. Dan hari ni saya tengok lagi..


Kisah filem ‘Laskar Pelangi’ yang diangkat dari novel karya Andrea Hirata tak hanya soal pentingnya pendidikan. Warna-warni persahabatan 10 anak jati Belitong dalam filem ini juga cukup menarik dan boleh membuat penonton tertawa dan menangis.

Filem ini menceritakan tentang ‘Laskar Pelangi’, 10 pelajar SD (Muhamadiah) pulau Belitong. Ikal, Lintang, Sahara, Mahar, A Kiong, Syahdan, Kucai, Borek aka Samson , Trapani dan Harun . Setiap watak memiliki karakter yang tersendiri dan sifat-sifat yang mereka miliki saling melengkapi satu sama lainnya. Keterbatasan yang ada bukan membuat mereka putus asa, tetapi malah membuat mereka terdorong untuk melakukan sesuatu yang lebih baik.


2 orang guru yang tidak putus asa

Semangat Lintang

Ikal, Lintang dan Mahar berlatih untuk mengikuti kuiz cerdas cermat peringkat Belitong.

mimpi adalah kunci
untuk kita menakhlukkan dunia
berlarilah tanpa lelah
sampai engkau meraihnya

laskar pelangi
tak kan terikat waktu
bebaskan mimpimu di angkasa
warnai bintang di jiwa

menarilah dan terus tertawa
walau dunia tak seindah syurga
bersyukurlah pada Yang Kuasa
cinta kita di dunia
selamanya…

cinta kepada hidup
memberikan senyuman abadi
walau hidup kadang tak adil
tapi cinta lengkapi kita

laskar pelangi
tak kan terikat waktu
jangan berhenti mewarnai
jutaan mimpi di bumi


No comments: