Firman Allah yang mafhumnya :

"dan DIA yang mempersatukan hati mereka (orang-orang yang beriman). Walaupun kamu menginfakkan semua (kekayaan) yang berada dibumi, nescaya tidak dapat mempersatukan hati mereka, tetapi Allah telah mempersatukan hati mereka. Sungguh, DIA Maha Perkasa, Maha Bijaksana.." (Al-Anfal:63)

Wednesday, July 11, 2012

Baru belaka

Bismillah.

Masuk minggu keempat berkenalan dengan tempat baru. Suasana baru. Kenalan baru. Pengalaman baru. Pelbagai rasa yang datang dan pergi. Namun, tak bisa diungkap dengan kata-kata mahu pun penulisan.

Tadi baru TERcountdown hari yang InsyaAllah bakal dilalui. Masih banyak lagi rupanya.


Yup.. perlu bersemangat. Selalu tersenyum membaca mesej dari insan Julai yang jauh nun di bumi Darul Naim. "Rajin-rajin kerja.." Bukan sekali dia hantar ayat yang best itu. 


Dan mesej dari peminat 'Sebelum Mata Terlena', "Betul kan niat.." Masih terngiang-ngiang lagi walau ia diingatkan sehari sebelum 18 Jun menjengah. 


Kata-kata semangat dari blogger tegar yang suka kirim gambar di WhatsApp juga sering membuka mata yang selalu sahaja 'layu' dengan dunia.


Dari pagi sampai ke petang, sesekali tangan gatal bermain tetikus komputer depan mata. Seksa juga menahan diri dari online walaupun komputer depan mata. Mata asyik menjeling. Tercabar juga walaupun rasanya dah baca SOLUSI yang tajuknya Ikhlas Dalam Berkerja. 
Dah janji pada diri, tak nak guna internet di situ. >.<

---

Banyak belajar tentang cara penyampaian sesuatu perkara. Kadangkala kita rasa satu perkara itu mudah tapi tidak bagi orang lain.


Minggu pertama dah jumpa orang yang kurang mahir menggunakan tetikus. Walaupun hanya ajar double-click pun diri sendiri dah menggaru kepala.


Hanya memberitahu cara menukar warna tulisan di slide pertama Power Point pun sudah membuatkan tekak terasa kering.


Begitulah juga dalam kehidupan seharian. Belum tentu apa yang kita katakan sekali lalu itu mampu difahami oleh orang lain. Selalu saja kita membayangkan 'A', tapi si penerima menerima 'a'.


Soalan tak terjangka dari salah seorang pelajar di situ, "Biasanya kalau keluar jalan-jalan dengan kawan atau keluarga, awak pakai pakaian macam masa pergi kerja juga ke ? "


"A'ah" 


"Skema je.." 

=.=''

Wallahua'lam.